Recruiting-Nederland

Alles over werving en selectie!

Reiki: Een holistische benadering van energetische genezing

Reiki: Een holistische benadering van energetische genezing

14 april, 2023

Reiki is een alternatieve geneeswijze die zijn oorsprong heeft in Japan en gebaseerd is op het concept van energiestromen in het lichaam. Het is een holistische benadering van genezing die zich richt op het herstellen van de balans en harmonie van de energie in het lichaam om fysieke, mentale en emotionele gezondheid te bevorderen. In dit artikel zullen we dieper ingaan op de basisprincipes van reiki, de energiestromen in het lichaam, de meridianen en de relatie met de Oosterse geneeskunst.
Energie en het lichaam
Reiki is gebaseerd op het concept van levensenergie, ook wel bekend als “ki” of “qi”, dat wordt beschouwd als de vitale levenskracht die door alle levende wezens stroomt. Volgens de principes van reiki, wanneer deze energie vrij kan stromen en in balans is, bevordert het gezondheid en welzijn. Maar als de energiestromen geblokkeerd, verzwakt of uit balans zijn, kan dit leiden tot fysieke, mentale of emotionele klachten en ziektes.
Reiki-beoefenaars geloven dat ze als kanaal fungeren om universele levensenergie door te geven aan de ontvanger. Door handoplegging of op afstand, gebruiken ze specifieke technieken om de energiestromen in het lichaam van de ontvanger te harmoniseren en blokkades op te heffen. Dit stelt het lichaam in staat om zichzelf te herstellen en in balans te komen, wat kan leiden tot verlichting van symptomen, ontspanning en bevordering van het zelfgenezend vermogen van het lichaam.
Meridianen en energiestromen
Reiki maakt ook gebruik van het concept van meridianen, die lijnen van energiestromen zijn die door het lichaam lopen volgens de Oosterse geneeskunst, zoals bijvoorbeeld de Traditionele Chinese Geneeskunde. Meridianen worden beschouwd als kanalen waarlangs de levensenergie door het lichaam stroomt en vitale organen en systemen voedt.
Volgens de principes van reiki zijn er zeven belangrijke chakra’s of energiecentra in het lichaam die langs de wervelkolom liggen en overeenkomen met de zeven belangrijkste meridianen. Elk van deze chakra’s wordt geassocieerd met specifieke organen, emoties, kleuren en elementen, en heeft zijn eigen functies en betekenis in de energiebalans van het lichaam.
Tijdens een reiki-sessie kunnen beoefenaars specifieke handposities gebruiken om de energiestromen in de chakra’s en meridianen te beïnvloeden. Dit kan helpen om eventuele blokkades op te heffen, de energie in de betreffende gebieden te harmoniseren en de algehele balans en harmonie in het lichaam te bevorderen.
Oosterse geneeskunst en reiki
Reiki is sterk verbonden met de Oosterse geneeskunst en filosofie, waarin het concept van energetische genezing en het gebruik van levensenergie als een belangrijk aspect van gezondheid en welzijn wordt erkend. Je kan hiervoor een opleiding volgen bij Nieuwetijds opleidingen: hoogwaardige cursussen, trainingen en vakopleidingen.
In de Oosterse geneeskunst wordt het lichaam gezien als een energetisch systeem waarin levensenergie vrij door kan stromen om gezondheid te bevorderen. Meridianen zijn een belangrijk concept in de Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), waarin ze worden beschouwd als de kanalen waarlangs de levensenergie, ook wel bekend als “qi”, stroomt. Blokkades of verstoringen in deze energiestromen worden geassocieerd met gezondheidsproblemen en ziektes.
Reiki-beoefenaars gebruiken vergelijkbare principes van energiestromen en meridianen in hun benadering van genezing. Door middel van handoplegging of afstandshealing richten ze zich op het harmoniseren van de energiestromen in het lichaam en het opheffen van blokkades, om zo de vrije stroom van levensenergie te bevorderen. Dit wordt verondersteld bij te dragen aan het herstellen van de balans en harmonie in het lichaam, en daarmee aan het bevorderen van gezondheid en welzijn.
Reiki wordt ook vaak in verband gebracht met de filosofie van mindfulness en meditatie. Tijdens een reiki-sessie wordt vaak een ontspannen en meditatieve toestand bevorderd, zowel bij de beoefenaar als bij de ontvanger. Dit kan helpen om de geest te kalmeren, stress en spanning los te laten en een diepere verbinding met het lichaam en de energie te bevorderen. Dit sluit aan bij de Oosterse filosofie van het belang van bewustzijn, aanwezigheid en balans voor gezondheid en welzijn.
Reiki als complementaire geneeswijze
Reiki wordt vaak gebruikt als een complementaire geneeswijze naast conventionele medische behandelingen. Het wordt niet beschouwd als een vervanging voor medische zorg, maar eerder als een aanvulling daarop. Veel mensen zoeken reiki aanvullend op andere behandelingen om hun fysieke, mentale en emotionele welzijn te ondersteunen.
Hoewel er beperkt wetenschappelijk bewijs is om de effectiviteit van reiki te ondersteunen, melden veel mensen positieve ervaringen met reiki-sessies, zoals een gevoel van diepe ontspanning, stressverlichting, verlichting van pijn en symptomen, en een verbeterd algemeen welzijn. Het kan ook helpen om bewustwording, zelfreflectie en persoonlijke groei te bevorderen, wat kan bijdragen aan het bevorderen van een gezonde levensstijl.
Reiki is een alternatieve geneeswijze die zich richt op het herstellen van de balans en harmonie van energiestromen in het lichaam om gezondheid en welzijn te bevorderen. Gebaseerd op het concept van levensenergie, meridianen en Oosterse geneeskunst, wordt reiki vaak gebruikt als een complementaire geneeswijze op reguliere behandelingen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *